top of page

Inkoper die betaald krijgen op percentage van de deals die ze maken - hoe bestaat het ???

Het valt de laatste tijd op dat er heel wat consulting firma's zich richting klanten proberen te verkopen met het verhaal dat ze wel op percentage van de deals willen worden betaald die ze maken. Of zelfs op een no cure no pay basis.

De afgelopen 2 jaar zijn er zelfs een aantal ziekenhuizen die hun hele inkoop hebben overgedragen aan dit soort firma's

Ik ben verbijsterd te zien welk gebrek aan economische realiteit er dan wordt ten toon gespreid.

Is het nu werkelijk zo moeilijk te begrijpen dat als een inkoper betaald wordt als een percentage van de kosten van het contract dat wordt onderhandeld, dat de prikkel heel pervers is.

Immers, hoe meer kosten er worden gemaakt door de klant, hoe meer geld de consulting firma verdient. Waarom dan nog je best doen om de kosten te verlagen? Hoe beter je je best doet, hoe meer je jezelf straft.

Hetzelfde geldt voor die bedrijven die wel op een no cure no pay basis komen werken. Die kunnen hun eigen winst maximaliseren door op een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk geld te besparen.

Maar dat wil niet zeggen dat dit noodzakelijk voordelig is voor de opdrachtgever. In tegendeel !!!!

Als een consultant op 1 dag tijd 30 leveranciers kan bellen met het verzoek om hun contract te verlengen met bv 5 jaar voor een korting van 2% dan zullen die leveranciers daar graag op ingaan.

De opdrachtgever zit vervolgens met een gigantische fee die moet betaald worden aan de consultant terwijl je met een professionele aanpak en inkoopopbouw misschien wel tussen 20 en 50% korting had kunnen pakken.

Tel maar even uit als je met een inkoopspend zit van bv 30 mio per jaar.

Bovenstaande werkwijze wordt niet enkel door schimmige ZZPers gedaan maar juist door de grote bekende consulting bedrijven.

En nog erger, door stichtingen die pretenderen om hun leden, de zorginstellingen te helpen.

Dat die stichtingen atrouwens ook nog leveranciers dwingen om hen aan de achterkant te betalen is ook helemaal schandalig. Zeker als ze er tegen hun leden over liegen en vooral niet transparant willen zijn.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page