Ict kosten in Ziekenhuizen stijgen - bedenking
Ik lees net het artikel op Skipr rondom de stijging van de kosten Ict in ziekenhuizen. https://www.skipr.nl/nieuws/ict-kosten-ziekenhuizen-mede-gestegen-door-coronapandemie/
Zoals je mag verwachten van Ict inhoudsdeskundigen wordt de oorzaak van de kostenstijging gezocht bij kwalitatieve en kwantitatieve factoren zoals daar zijn:
· Toenemende digitalisering
· Meer functioneel beheer en dus personeel
· Nieuwe technologie
Ik wil daar toch even een bedenking bij maken vanuit mijn achtergrond. En dat is die van inkoper van al die Ict. In de afgelopen jaren ben ik bij tientallen ICT inkoopprojecten betrokken geweest, gaande van Epd, planningssytemen, software, hardware, inhuur etc.
Wat mij opvalt is dat de ziekenhuizen in toenemende mate zijn overgeleverd aan monopolisten. En het is niet alleen de markt die hiervoor verantwoordelijk is, maar in zeer grote mate die ziekenhuizen zelf.
Een voorbeeld van een Epd inkoopproject waar ik bij betrokken was. Waar met name de interne organisatie (directie, dokters, ict, eigenlijk iedereen buiten financien) niet eens naar alternatieven wilde kijken. Een business case vol onzin, non-argumenten en zelfs leugens werd gemaakt om elke andere leverancier uit te sluiten. Het stuk moest ervoor zorgen dat iedereen gezamenlijk in de leugen bleef geloven en dat de geliefde leverancier het moest worden.
Ja, dan maak je het voor de leverancier wel heel makkelijk. En dat zie je aan de kosten. Miljoenen per jaar extra met een papieren belofte over besparingen. Ja, dat heb ik al meer gehoord.
De betreffende leverancier die overigens wel degelijk goede producten en diensten levert, maar er zijn zeker vergelijkbare alternatieven en je kan jezelf de vraag stellen waarom je in een Ferrari naar het werk moet komen.
Het gevolg van zo’n werkwijze door een ziekenhuis is dat er “zelfverklaarde monopolisten” zijn, die tegen monopolistische prijzen gaan aanbieden. En natuurlijk is er geen geld voor al die gouden randjes.
Dus dat er dan grote discussies ontstaan met zorgverzekeraars die voor deze waanzin moeten gaan betalen is logisch. Maar ook discussies intern zullen er zijn omdat er besparingen gevonden moeten worden. Dat gaat dan over de rug van mensen, zoals bv. flinke inkrimping van vergoedingen voor vrijgevestigde artsen of gewoon ontslag voor medewerkers.
Je kan je afvragen of dat dan de zorg ten goede komt?? Dat heb ik de betreffende OR daar ook verteld.
Het klopt dat er meer Ict komt en automatisering heeft zeker grote voordelen. Maar is het niet goed om je ook te realiseren dat er nu dikwijls “monopolistische” winsten worden gemaakt, gewoon omdat we in de ziekenhuizen niet een goed inkooptraject willen doen. De rode loper wordt uitgerold voor een leverancier, ongeacht de kosten.
Een ander voorbeeld dat tegenwoordig vaak voorkomt is de uitbesteding van Ict diensten. Met het argument dat het moeilijk is om goede Ict-ers te vinden. Geloof ik helemaal. Maar wil dat dan zeggen dat we ineens ook al onze inkoop van Ict buiten de deur moeten zetten?
Ik zie voorbeelden waarbij het beheer van computers, telefonie etc buiten de deur gaat, en tegelijk ook de inkoop van computers, mobieltjes, software etc. bij diezelfde firma’s wordt ondergebracht. En dan staan we ervan te kijken dat we veel te veel betalen voor die hardware. Hoe verder we afstaan van de bron van inkopen en hoe minder belang een partij heeft bij goede inkoop, hoe slechter de inkoop. Les 1 van elke inkoopcursus.
Sommige van beheerders adviseren trouwens ook gewoon duurdere oplossingen waarbij zij vooral zelf er veel beter van worden. Meer uren kunnen factureren, duurdere producten nodig, etc. “De klant weet het toch niet”.
Maar de zorg gaat failliet aan dit gedrag.
De moraal die ik wil brengen is deze:
Ja, investeren in Ict is belangrijk en de kosten zullen mogelijk wel toenemen. Maar in vrijwel alle ziekenhuizen en zorginstellingen waar ik in de afgelopen jaren ben geweest, is dat niet de belangrijkste reden.
De reden is dat de inkoop van goederen en diensten veel beter moet.
Trouwens,
Iedereen verdient een boterham met beleg.
Maar daar waar ziekenhuizen en zorginstellingen niet eens droog broodje kunnen verdienen of soms zelf maar enkel kruimels hebben, hoeven we sommige leveranciers toch geen driedubbel of vijfdubbel beleg te geven.
Zorgverzekeraars hebben gelijk dat ze zeer kritisch zijn op de budgetten en ik vraag me wel eens af of ze wel iets van dit soort toestanden weten. Maar dat de zorg veel voordeliger kan met gelijkblijvende of zelfs betere kwaliteit, daar ben ik van overtuigd.
Professionele inkoop is essentieel!
Comments