top of page

Fundering gelegd

Vandaag is de laatste dag van een opdracht waarbij ik werkte als adviseur van de algemene directie op gebied van inkoopzaken in een groot ziekenhuis. Gedurende 1,5 jaar heb ik de kans gekregen om mee te helpen met het professionaliseren van de inkoopfunctie. Een project dat wel een diepe indruk op mij heeft nagelaten.

Ruim 1 jaar zijn we bezig geweest met het afbreken van de inkoop zoals die in tien jaar wanbeleid was gegroeid. Een deel van de problemen lag in de structuur en de opbouw. Maar het grootste probleem lag in de uitvoering waarbij het dienen van het belang van de klanten door het inkoopmanagement en veel inkopers werd aanzien als "vervelend".

Ik kreeg heel erg de indruk dat er een "omerta" heerste waarbij veel inkopers onder druk van de leiding gewoon hun werk niet konden doen, ookal zouden ze dat wel willen.


Gelukkig is er nu een nieuw directie en management team en waait er een frisse wind door de inkooporganisatie. Daarin komen de talenten van inkopers gelukkig aan de oppervlakte.


Doel van een inkoop is om een win-win te creeren voor alle partijen. Dus niet alleen de gebruikers of organisatie waar ze werken, maar zeker ook voor de leveranciers. Het zoeken naar die win-win is dikwijls een hele uitdaging waarin je altijd het risico loopt dat een partij geneigd is om zichzelf voor te trekken. Dat is een korte termijn visie.

Maar op de langere termijn zal dat niet werken.


Objectiviteit, eerlijkheid, gelijke kansen, redelijkheid, billijkheid zijn maar enkele termen die zouden moeten gelden voor elk inkoopproject. Een evenwicht zoeken tussen de kwaliteit en de prijs waarbij verschillende partijen betrokken zijn.


Voor de leveranciers geldt dat ze zich nu tot een inkooporganisatie kunnen wenden die hun zal helpen om eerlijke kansen te creëren.


Voor mij geldt dat ik iedereen wil bedanken die in de afgelopen periode heeft geholpen met het zoeken naar die win-win deals. Ik hoop dat het voor de betrokkenen even leerrijk was als voor mij.


We komen elkaar weer tegen de nieuwe volgende klus.


Met hartelijke groet,

Harald

Comments


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page