top of page

Vergelijk: maffiapraktijken Napels tov inkoop in de zorg Nederland

Er is een direct verband tussen de hoogte van onze zorgpremie en de kosten in de gezondheidszorg. Dus het is goed te weten hoe die kosten tot stand komen.

De inkoop van goederen en diensten vertegenwoordigt in ziekenhuizen zo’n 25-30% van het budget. Dus dat bepaalt een groot deel van onze zorgpremie.

Gek dan dat in een groot aantal gevallen de inkoop van goederen en diensten verbazingwekkend veel lijkt op de maffiapraktijken rondom de afvalverwerking in Napels. Dan praat ik hier over hoe de inkoopfunctie binnen veel ziekenhuizen is georganiseerd. Een vergelijk.

Napels:

De 'eco-maffia' infiltreerde al in de jaren 80 in de consortiums die verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van afval in Italië en zorgt ervoor dat ze hun werk niet naar behoren kunnen uitvoeren. Zo houdt ze de bouw van nieuwe centrales en stortplaatsen tegen waardoor gefrustreerde Italianen dan maar een beroep doen op de Camorra om hun afval te verwerken.

In de ziekenhuiswereld in Nederland:

Daar wordt de inkoopfunctie geoutsourcet naar consultants of verzelfstandigd in samenwerkingsverbanden. De gevolgen zijn daarbij dikwijls dramatisch zonder dat dit door de verantwoordelijken wordt beseft.

Typisch aan maffiapraktijken is dat egoïsme, onethisch handelen en incompetentie centraal staan in de aanpak en klantgerichtheid niet bestaat.

Omdat de betreffende ziekenhuizen hun inkoopkennis buiten de deur hebben gezet ontstaat er een blinde vlek. Niemand in huis kan nog beoordelen hoe slecht het gesteld is met de inkoop. Als een ziekenhuisdirecteur dan eens 1 of meerdere onderzoeken laat uitvoeren die allemaal aantonen hoe dramatisch het gesteld is, dan zie je de maffiapraktijken in zijn ergste vorm.

Een opsomming zodat iedereen de signalen herkent.

In eerste instantie wordt geprobeerd om alle pogingen tot onderzoek en analyse tegen te werken. Gegevens worden niet gegeven of verkeerd voorgesteld.

Daarna worden de onderzoeken afgekraakt zonder enig bewijs. Vaak wordt dan de focus gelegd op 1 onbelangrijk aspect om een heel onderzoek ongeloofwaardig te laten lijken. Terwijl eventuele fouten juist het gevolg zijn van verkeerd aangeleverde informatie. Ook typisch is dat de gepresenteerde problemen worden afgeschoven naar de opdrachtgevers. Het is altijd de schuld van iemand anders.

Als er dan toch een verbeterproject wordt gestart, dan begint ook het manipuleren en bedriegen. Zo wordt essentiële informatie achtergehouden, gelogen en bedrogen, leveranciers worden bedreigd, gebruikers worden bedreigd in een poging om de malversaties dicht te dekken.

Maar ook wordt een ziekenhuisdirecteur, die de problemen aankaart, door malafide inkopers via misinformatie, tegen collega’s opgezet om de verbeterprojecten die zelfs voordelen hebben voor alle ziekenhuizen te stoppen. Zelfs als bewijs gewoon voor handen is.

Wie is hier in fout? Het malafide inkoopbureau? De directies die daarin meegaan? De raden van toezicht die het laten gebeuren? Je vraagt je dan ook hardop af of dit wel in het belang is van de maatschappij.

Net zoals in Napels waar afvalophaling een heel belangrijk functie is voor de bevolking, is gezondheidszorg dat in Nederland.

Door deze maffiapraktijken in zorg Nederland wordt vernieuwing tegengewerkt en blijven de kosten onredelijk hoog. En daar draaien we allemaal voor op.

Terwijl we er iets aan kunnen doen!

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page