top of page

FIOD onderzoekt bepaalde inkoopconsultants

Het is mij al lang een doorn in het oog om te zien hoe bepaalde bedrijven zich "inkoopadviseurs" durven noemen.

Bedrijven die werken met een bonus gebaseerd op omzet bijvoorbeeld. Hoe kan je niet inzien dat dit niemand anders helpt dan de consultants zelf. De leverancier wordt er niet beter van en de klant zeker niet. Hoe meer de klant betaalt, hoe meer de consultant verdient ???

Een andere is de constructie waarbij de inkoopfunctie volledig aan de consultants wordt overgedragen.

Die consultant firma verplicht leveranciers die zaken willen doen met de klant, om een driepartijenovereenkomst te tekenen. Daarbij wordt een percentage van de omzet dan als bonus voor de consultingfirma rechtstreeks aan de leverancier gefactureerd. Terwijl daar voor de leverancier geen dienstverlening tegenover staat. De consultants werken voor de klant en moeten daar hun rekening indienen.

Recent hebben we daarmee te maken gehad, en de consultantfirma beweerde dat alles gecontroleerd is door hun advocaten en de belastingdienst. Bewijs wilden ze echter niet overleggen.

Onze eigen juridische dienst en onafhankelijke advocatenfirma's die we hadden gecontacteerd vertelden allemaal dat het om een illegale btw carroussel zou gaan.

De directeur van een consultant firma verklaarde tijdens een gesprek ook dat de regeling enkel maar werd gebruikt om de btw te omzeilen. Immers, zorginstellingen kunnen btw niet terugvorderen en leveranciers wel.

Om te toetsen hoe het nu zit heb ik de Fiod gecontacteerd en ze casus uitgelegd. Die stuurde volgende antwoord: In algemene zin kan ik u als volgt antwoorden: Hoewel overeenkomsten dienen als uitgangspunt, is in Europese jurisprudentie (o.a. arrest Newey) geoordeeld dat op grond van feiten en omstandigheden dient te worden beoordeeld of de overeenkomsten de economische realiteit weergeven. Is dat niet het geval, dan dient per prestatie te worden bepaald wie feitelijk afnemer is. Afhankelijk van de prestaties van de afnemer bestaat vervolgens een (in)direct aftrekrecht op kosten afhankelijk van niet-economisch dan wel vrijgesteld of belast presteren van de afnemer.

Ze gaan dus een onderzoek doen werd me telefonisch verteld.

Goed om je te realiseren dat het meewerken aan een btw carroussel niet echt goed zal vallen. Dat geldt voor klanten en ook leveranciers.

Wij proberen altijd een win-win te realiseren en houden van eerlijk zakendoen.

Bij deze zullen clienten, leveranciers en adviseurs dus voordeel hebben als charlatans van de markt verdwijnen.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page