top of page

Kleinere ziekenhuizen zijn beter

Ja ja, wij hebben een wat vooruitziende blik.

In onze blogs van vorige jaren is al dikwijls aan bod gekomen hoe wij denken over zaken.

Zoals onze gedachte dat grote ziekenhuisgroepen zeker niet beter zijn en kleinere ziekenhuizen veel voordelen kunnen hebben.

In Den Haag, bij de zorgverzekeraars en in de hoofden van veel ziekenhuis bestuurders blijft de overtuiging dat groter beter moet zijn.

Als positief voorbeeld zou je een ziekenhuis kunnen nemen waar we de afgelopen jaren hebben gewerkt. Toen we binnenkwamen in 2016 was het een complete chaos en de voormalige directie had er een gigantische bende van gemaakt.

Daarnaast worden ze al jaren volledig door de zorgverzekeraars doodgeknepen met veel te lage prijzen en er wordt openlijk getwijfeld aan het bestaansrecht. Terwijl andere ziekenhuizen in de regio tientallen miljoenen hebben gekregen, die ze vervolgens even snel weer verbrassen door hun incompetentie.

Ondanks alle negativiteit is het betreffende ziekenhuis toch in staat geweest met slimme operationele oplossingen niet alleen op kwaliteitsvlak aan de top te staan in Nederland maar ook financieel halen ze een 10 in de recentste BDO stresstest. Komende van een triestige 4 in 2015 onder de oude leiding.

Dit zou exemplarisch moeten staan voor hoe we zorg zouden moeten bedrijven in Nederland.

Stop met al die dwangmatige en hopeloos verouderde denkpatronen en start met te luisteren naar mensen die in de praktijk de resultaten jaar na jaar laten zien. Stop met fuseren om te fuseren, stop met geld weg te gooien aan inkoopclub die zich laten betalen op basis van omzet, stop met zorgplafonds in te stellen, stop met zbc's woekerwinsten te laten halen omdat ze het systeem misbruiken, stop met incompetente directies te blijven steunen.

Stop met onze gezondheidszorg te degraderen.

Start met het nadenken over meer duurzame oplossingen. Steun deskundigen die inhoudelijk de problemen kennen en niet bang zijn om hun ideeën in de praktijk om te zetten, directeurs met visie, adviseurs met kracht.

Dan wordt het nog eens wat.

Met die mentaliteit kan je eender waar een succesvolle gezondheidszorg organiseren. Ook in de Flevopolder. Te denken dat ze zelfs nooit een gesprek wilden omdat ze het altijd beter wisten. Tja.

Proficiat Jaap, top gedaan weer door het hele team. Toppertjes allemaal.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page