top of page

BDO zegt "UMC's gezond" - achterlijk!!!

Er zijn 2 jongetjes die snoep mogen gaan kopen, de ene geven we 5 euro mee, de andere geven we 20 euro. Jongetje 1 geeft 6 euro uit en krijgt een pak slaag, jongetje 2 geeft 14 euro uit en krijgt felicitaties. Dat is althans zoals BDO er tegenaan kijkt.

Je begint je af te vragen of die conclusie trekkers eigenlijk wel ooit in een ziekenhuis zijn geweest??

UMC's zijn echt niet gezond en het geld dat daar verbrast wordt is echt niet ok.

Kijk, kosten drijvers voor ziekenhuizen zijn personeel (60+%), huisvesting en materieel.

Iedereen die wel eens in ziekenhuizen komt weet dat de personele inzet in UMC's echt niet efficiënter of effectiever wordt ingezet dan elders, integendeel.

Huisvesting is echt niet voordeliger per m2

Materiële kosten zijn echt niet lager en er wordt zeker niet beter onderhandeld.

Daar zijn ontelbare bewijzen van.

Wat is dan de conclusie die ik trek. De ene groep ziekenhuizen wordt steeds verder doodgeknepen door zorgverzekeraars terwijl de andere in weelde mag blijven opereren omdat alle inefficiëntie wordt gedekt.

Als je in ziekenhuizen werkt dan zie waar de mistoestanden zitten. In de basis zou je gewoon een kostprijs moeten hebben die gelinkt wordt aan kwaliteit. Maar dat is niet voor handen in de meeste gevallen. Zoals ZBC's zich focussen op de meest lucratieve dots en daar dan claimen dat ze efficiënt werken, terwijl de moeilijke en niet winstgevende dots bij de algemene ziekenhuizen blijven. Zo zitten UMC's aan de lucratieve dots aan de hoogtechnologische zorg waar ook geen kostprijsberekening wordt gemaakt en dus zwaar overbetaald wordt. Gekoppeld aan een R&D functionaliteit waarvan iedereen weet dat die door de industrie wordt gesponsord. Sponsoring die weer doorgerekend wordt in de prijzen die anderen moeten ophoesten.

Klagen over dure medicijnen terwijl dat voor mij absoluut op geen enkele manier het voorwerp moet uitmaken van een onderhandeling of winst tussen ziekenhuizen. Dure medicijnen komen van monopolisten en die maken monopolistische winsten. Het is wat mij betreft aan de overheid om centraal het belang vast te stellen of we die middelen willen voorzien voor de bevolking en vervolgens 1 prijs te onderhandelen voor iedereen. Dan kunnen we starten met in elk ziekenhuis zorg te leveren aan mensen die het nodig hebben en stoppen met te huilen als er een patiënt in het ziekenhuizen binnenkomt waarvan je weet dat die je tonnen zal kosten.

Ik wil niet zeggen dat niet niet iedereen beter zou moeten kunnen want het is mijn overtuiging dat de zorgpremie met 20% omlaag moet kunnen.

Het is wel goed om een insider visie te krijgen en niet alleen te geloven wat papier tijgers denken uit een jaarrekening te halen en dan verkopen als waarheid.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page