top of page

Ziekenhuizen die het snappen

De lijstje zijn er weer in Nederland en daarmee worden er ook weer pluimen uitgedeeld.

De AD lijst gaat over kwalitatieve parameters, de BDO over financiële.

In de pers wordt er door de "winnaars" met lof gegooid maar welke ziekenhuizen zijn nu echt de toppers?

Voor mij zijn dat ziekenhuizen die zowel de kwaliteit als de financien op orde hebben. Dus in beide lijstjes aan de top staan. Immers, ten koste van alles inzetten op kwaliteit tegen zware verliezen is niet duurzaam. Alles op financiële resultaten zetten met slechte kwaliteit is zowaar nog slechter.

De waarheid is dat zorgverzekeraars met regio budgetten werken. En dat is een zero-sum game. Krijgt het ene ziekenhuis wat meer, dan krijgen de buren minder. Niet echt goed voor de regionale samenwerking denk ik dan.

Laten we bij wijze van voorbeeld eens de regio Noord Holland Noord nemen. Daar zie je bv het RKZ topscores halen op kwaliteit en financien. Je zou dan mogen verwachten dat dat ziekenhuis door de zorgverzekeraars als een voorbeeld wordt gezien van hoe het moet.

Ik ben ervan overtuigd dat die resultaten het gevolg zijn van het hele TEAM: RvB met visie en moed, managers, medewerkers en medische staf met een drive en een besef van gemeenschappelijk belang. Zelfs alle andere stakeholders die met een ziekenhuis te maken hebben gaande van eerste lijn, zorg en zelfs ook leveranciers.

Dat is de toekomst van de zorg.

Elk ander ziekenhuis zou hieraan een voorbeeld moeten nemen.

Zorgverzekeraars zouden in de rij moeten staan om te investeren in dit ziekenhuis. Transparantie op financien, kwaliteit en van elkaar leren zou gestimuleerd moeten worden.

Ipv geld in een put gooien op andere plekken waar de veel hogere kosten tot slechtere kwaliteit lijden. Of waar slechte beslissingen van het verleden tot in lengte van jaren moeten worden verdergezet met meer slechte beslissingen.

Proficiat en een grote pluim voor die ziekenhuizen die zoals het RKZ worden gerund op basis van kwaliteit en prijs. Jullie verdienen de waardering.

In bijlage een kleine scan van wat ziekenhuizen groot en klein. Zo worden ook mijn punten gemaakt uit andere blogjes.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page