top of page

Transparantie in de zorg

Over transparantie in de zorg wordt veel gesproken. Belangrijk is de reden waarom je dat zou moeten willen? De reden die je steeds ziet is extreme ongelijkheid tussen ziekenhuizen op budgetvlak. De ene krijgt veel meer geld voor exact dezelfde dienstverlening als de andere. De vraag is of de client daarmee geholpen is? Natuurlijk niet !!!

Maar als budgetten transparant zijn, wat dan? Dan zie je de verschillen, maar zijn ze nog niet verdwenen?

De inefficiëntie en lage productiviteit en/of kwaliteit is een veel groter probleem. En dat ligt in die ziekenhuizen zelf. Dat zou moeten aangepakt worden. Concurrentie zou daaraan kunnen bijdragen maar doet dat niet. ZBCs zijn een klein voorbeeld maar creëren meer problemen dan ze oplossen in zorg Nederland.

Er zijn veel ZBCs die de krenten uit de pap zijn gaan halen en goed betalende dots zijn gaan aanbieden waarmee het slecht betalend en verplicht opgelegd werk achterblijven in ziekenhuizen. En door het rigide vergoedingssysteem kan dat ook gewoon blijven bestaan.

Maar ik zie een patiënt ook geen 250km rijden om een nieuwe heup of een pacemaker omdat die daar dan goedkoper zou zijn. De patiënt voelt nl helemaal niets van die hele budgetwerkwijze, anders dan 1 keer per jaar in de portemonnee als de prijsstijging van de zorgverzekering weer bekend wordt gemaakt. Consternatie en verontwaardiging zijn het gevolg.

Maar het gedrag wordt daardoor niet beïnvloed. De patiënt gaat daardoor niet naar een ander ziekenhuis, in tegendeel. De algemene reactie is dan - Als ik toch meer wil betalen wil ik ook het beste krijgen kort bij huis.

Concurrentie tussen ziekenhuizen is er eigenlijk niet echt omdat de patiënt dat niet wil. Nu Slotervaart failliet is zie je dat de patiënt verplicht wordt om een ander ziekenhuis te kiezen. Die keuze wordt dan 1 keer gemaakt en daarna nooit meer in vraag gesteld.

Dus in een markt waar algemene ziekenhuizen bijna geen concurrentie hebben, zou je dus een systeem moeten vinden waarbij de "best practices" verplichtend zouden moeten zijn voor iedereen om ervoor te zorgen dat de totale algemene kosten omlaag gaan. Inherent een sfeer creëren waarbij ziekenhuizen een voordeel krijgen als ze de kwaliteit op een hoog niveau houden en de kosten laag. Die onder en bovengrenzen zouden de zorgverzekeraars moeten bepalen. Samen met een perfecte inzage in hoe kostprijzen voor producten en diensten in elkaar zitten. En laten de zorgverzekeraars daar nu helemaal niets van weten. Die willen alleen hoog over zo weinig mogelijk budget uitdelen.

Als je weet hoe kostprijzen in elkaar zitten en dat koppelt aan kwaliteit dan maak je een goede start. Dan praat je over een transparantie die de goeden van de slechten onderscheiden.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page