top of page

Zorg gezond maken (bedankt BDO ronde tafel)

Ik weet dat ik, noem het maar "gezond kritisch" ben op de huidige staat van de gezondheidszorg in Nederland. Maar anders dan altijd kritiek te geven wil ik ook graag bijdragen aan oplossingen.

BDO had een ronde tafel gesprek georganiseerd waarbij ik was uitgenodigd. Raden van Bestuur van ziekenhuizen, zorggroepen, zbc's, verzekeraars, banken, en dan vergeet ik er nog. Gemêleerd gezelschap. Erg leuk en gezellig.

Wat opvalt is dat veel mensen in de zorg een 1-zijdig beeld hebben van de sector omdat ze vaak ook maar in 1 type functie werken. Zo denkt een ZBC eigenaar dat ze een fantastisch voorbeeld zijn van efficiënte zorg en een RvB van een ziekenhuis ziet ze als graaiers die enkel gemakkelijke operaties met hoge vergoedingen uitvoeren en de bagger naar de ziekenhuizen sturen.

Zo denken verzekeraars dat ziekenhuizen perfect kostprijzen weten terwijl ziekenhuizen denken dat verzekeraars niets van de zorg kennen.

Als consultant is het mijn natuurlijke reflex om empathie te prediken en te bedrijven, dus het proberen te begrijpen hoe de ander werkt en wat de ander drijft. Als je dat bij alle belanghebbenden in de zorg doet dan kom je tot de conclusie dat iedereen eigenlijk wel hetzelfde wil, maar door de eenzijdige visie, eigen belang voorop te stellen en verkeerde economische belangen wordt een efficient werkende zorg onmogelijk gemaakt.

De oplossing die werd bedacht is samenwerken!

Dat is een goede start. Maar belangrijker nog is empathie. Dus begrijpen waarom de andere partij op een bepaalde manier reageert als je iets neerlegt. Openheid en transparantie is nodig om empathie te laten werken.

Level playing field, prijzen transparant, weg met omzetplafonds en betalen voor dienstverlening. Maar ook durven belonen voor goed werk, ook het durven bestraffen van slecht werk, zelfs het failliet laten gaan van slecht gerunde ondernemingen en bestraffen van de verantwoordelijken.

Een grote rol voor Raden van Toezicht die veel zwaarder zouden moeten drukken op de resultaten. Die het old boys network met bestuurders die echt niets kunnen, en overal puinhopen achterlaten, afbreken en vernieuwers in de zorg binnenlaten.

Een gratis advies, het ziekenhuis dat recent in het nieuws kwam omdat ze mogelijk 2 van 3 locaties moeten sluiten omdat ze het allemaal niet meer kunnen bolwerken. Ik heb daar gewerkt en heb zelf gezien hoe de incompetente bestuurders worden bijgestaan door een gepensioneerde nieuwe bestuurder die net een andere ziekenhuis groep om zeep heeft geholpen. Waarbij chirurgen met goede ideeën worden uitgelachen, waarbij de illusie van het concentreren van zorg wordt gepredikt aan het personeel als een oplossing terwijl er tientallen miljoenen geïnvesteerd zijn in die locaties de afgelopen jaren. En ja, waar ze de beste inkoopclub van Nederland hebben laten buitenlopen terwijl wij ze 15 mio structurele besparingen hadden kunnen brengen en die locaties gewoon open konden blijven. Dat ziekenhuis zou beter eens gaan kijken in kleinere lean georganiseerde ziekenhuizen zoals RKZ, WZA of Ikazia die allemaal top zorg leveren en ook nog serieuze resultaten halen. De verzekeraars zouden beter daar ook eens gaan kijken want daar ligt de toekomst is mijn overtuiging. Kritische massa voor ziekenhuizen bepaling ipv steeds megalomaner.

Empatisch genoeg? Dank voor het lezen en prettig weekend.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page